Kepentingan Online Banking

Thursday, March 09, 2017 10 Comments A+ a-

Online Banking


Entry kali ni saya nak bercerita tentang Online Banking. Sepertinya masih ramai rakyat Malaysia diluar sana tidak sedar dan peka dengan kewujudan Online Banking ini. Mereka lebih gemar beratur panjang sekadar untuk check baki akaun. Bagi saya ianya sesuatu membuang masa dan tidak praktikal untuk masa kini.

Contoh terdekat ialah BRIM tak masuk lagi, gaji tak masuk lagi, member/parents dah masukkan duit ker belum dalam akaun kita. Jadi apa yang mereka buat adalah pergi check dekat ATM berkali-kali. Yang tak tahan beratur pun bukan main panjang lagi. Sedangkan dengan adanya Online Banking ni kita hanya perlu layari website bank tersebut masukkan username dan password, nahh dah tau berapa baki yang ada ataupon duit tadi dah masuk atau tidak. Bila confirm dah masuk barulah beratur cucuk duit kat ATM. Jadi tak perlu beratur panjang sekadar nak check balance. Kalau pak cik/ mak cik mungkin mereka tak pandai pakai internet takpa la tetapi hangpa yang muda-mudi gunakan kemudahan ini.

Sebelum itu korang kenalah register terlebih dahulu dengan bank masing-masing yang menyediakan perkhidmatan Online Banking. Caranya mudah saja pergi ke ATM machine untuk dapatkan PIN Online Banking anda. Bukan setakat check balance sahaja tetapi banyak kemudahan lain yang disediakan oleh pihak bank bagi memudahkan urusan seharian kita. Contohnya pindahan duit, pelaburan, top up dan sebagainya. 

Ia juga memudahkan urusan jual beli secara online kerana kita tidak perlu lagi nak ambil gambar resit bank membuktikan yang duit telah dimasukkan kerana dengan Online Banking penerima bayaran dengan mudahnya mengetahui bahawa mereka telah menerima wang daripada nombor akaun kita. Apa yang perlu kita buat hanyalah print screen transaction dan hantar kepada penjual tersebut. Bagaimana kalau kita dah bank-in tetapi ATM kehabisan resit. Idok ker nayee yop.. hehehe Sekian. 

10 comments

Write comments
Noor Azlan
AUTHOR
9 March 2017 at 14:43 delete

Best juga online Banking.... bila buat payment hutang-hutang kan... tak yah pergi banyak tempat... jimat masa...

Reply
avatar
I am LZ
AUTHOR
11 March 2017 at 10:22 delete

Setujuuuuuuuuuuuu sangat. Online banking sangat mudah. Kebanyakkan transaksi LZ guna online banking, hanya dihujung jari.. Best bila shopping online, hanya click & bayar 👍

Reply
avatar
Ridz
AUTHOR
11 March 2017 at 14:27 delete

Betul. Tu pun ade jgk nk beratur panjang2.

Reply
avatar
Ridz
AUTHOR
11 March 2017 at 14:28 delete

Yang click & bayar tu lemah sikit. Takut terlebih click. hahaha

Reply
avatar
Seorang Syed
AUTHOR
13 March 2017 at 08:33 delete

Online banking memang sangat penting sekarang ni untuk tujuan online shopping etc. Tapi jadi tak menarik tu bila asyik lupa je password dia hahaha.

Reply
avatar
Ridz
AUTHOR
13 March 2017 at 11:53 delete

hahaha yg tu mmg xdpt nak tolonglah. Terpaksa buat baru. Byk sgt password nk kene ingat. Nasib den ada tulis tmpat lain password semua tu. Btw lama xnmpk Syed berlegar2. hihi

Reply
avatar
13 March 2017 at 22:43 delete

Online banking memudahkan ... mudah nk transfer duit bila tengah-tengah shopping online .. tak payah susah-susah beratur kat atm

Reply
avatar
Ridz
AUTHOR
14 March 2017 at 12:15 delete

Saya setuju. hehe

Reply
avatar